FÉLBEMARADT MESÉK

pertisjeno22720100421183425
Pertis Jenő - emlékest
Be kell valljam, rég volt már ekkora lámpalázam, mint a mai hangverseny előtt.
Ahogy a tanítványaim szokták mondani: „rendesen izgultam”. Aggodalmam váza több kis kockából épült fel: Zakariás Anikó és Jenő bácsi iránt érzett tiszteletem, az MR3 Bartók Rádió, s a zenekritikus jelenléte, a fuvola irodalom egyik legnehezebb kortárs alkotása (a maga korának nagyon avantgárd hangjával), valamint a teltházas közönség csak rakosgatta és pakolgatta bennem a kis Lego-kockákat, a képzeletbeli lámpaláz-váracskámon.
Capriccio után
Ám ahogy kiléptünk Rohmann Dittával és Füzesséry Zolival a színpadra, a lelkemben, a fejemben minden a helyére került, s az előadás alatt a közönség sorai felől szinte kézzel fogható volt, hogy minden hanggal együtt élnek…
A '80-as években született  Pertis hangszeres-kamaraműveknek jellegzetes példája a ma felcsendült Capriccio, mely 1984-ben íródott Matuz Istvánnak és feleségének Vas Katalinnak ajánlva. Az ősbemutatóra 1989-ben Budatétényben került sor, amikor éppen Matuz István fuvolázott, a szerző ült a zongoránál és Vas Katalin csellózott az 50. születésnapi szerzői esten.
Jenő bácsi nagyon szerette a fuvolát. Más műveiben is fontos szerepet töltött be ez a hangszer: a két József Attila versre készült gyermekkari műve; a Capriccio előtt íródott Páros (fuvola-cselló), sőt az 1975-ben Három tétel Yeats verseire írt nőikari művében is ott szól megint a fuvola, a brácsa és cselló mellett kamara hangszerként. Majd később, 1996-ban komponált Leánybúcsú (mezzoszopránra, fuvola-cselló kísérettel) egyik változatában megint megjelenik a számára oly kedves hangszer. 
219028mol
Természetesen ennek a vonzalomnak, ennek a gyakori ihletforrásnak az is eredője, hogy a szerző Matuz Istvánnal  nagyon jó kapcsolatban volt. A bemutató után nem sokkal rádiófelvétel is készült a Capriccio-ból.
Élő hangversenyen újra 2008. május 16-án a  Budafoki Városházán szólalt meg a mű, az első Pertis emlékesten a 2007. május 2-i váratlan halálának egy éves évfordulója alkalmából. Én ezen a hangversenyen játszottam először a Capricciot.
Az idei, „Félbemaradt mesék” címmel rendezett emlékesten az Óbudai Társaskör teltházas koncertjén csendült fel újból az alkotás.
image-1
A szerző özvegye, Zakariás Anikó véleménye szerint,
„ez a három év nagyon sokat jelentett, a minden értelemben vett igen nehéz mű megértésében, megérésében, a dugig telt ház közönségének elvarázsolásában. Sokkal szuggesztívebb, ihlettettebb, szívszorítóbb volt az idei, május 16-i megszólalás.”